Mistä Dagmarin lähde saa vetensä?

Lakkaamaton syyssade lankeaa tasaisen Vitsandsbergenin kankaan mäntymetsään Raaseporin (Tammisaaren) Leksvallin kylässä. Vaikka sataa runsaasti, vesi häviää maaperään, varvikossa ei näy ainuttakaan lammikkoa. 12000 vuotta aiemmin paikka näytti karulta puuttomalta tasanteelta kalliokumpareiden ympäröimänä. Suomen yllä vuosituhansia levännyt mannerjäätikkö oli toistaiseksi viimeisen kerran vetäytynyt pohjoiseen. Tämä hiekkakangas syntyi, kun ilmaston kylmenemisen vuoksi jäätikön vetäytyminen pysähtyi näille main muutamaksi sadaksi vuodeksi. Tuona aikana jäätikköjokien sulamisvedet toivat mukanaan valtavasti hiekkaa ja soraa juuri tänne sekä pitkälle kaarelle jäätikön edustalle koko eteläisen Suomen läpi. Ensimmäinen Salpausselkä syntyi.

dagmarin-lahteen-vesi-5

Syyssade jatkuu yhä ja vesi valuu hiekkarakeiden lomitse alaspäin kunnes vesipisarat hiljalleen saavuttavat pohjavesipinnan. Pisarat yhtyvät yksi kerrallaan suureen maanalaiseen vesivarastoon, jonka yläpinta maan alla on tällä kohtaa melko tasainen. Vesivarasto maarakeiden välisessä huokostilassa on muutamia kymmeniä metrejä paksu. Mitä syvemmällä vesi tässä varastossa on, sitä kauemmin on siitä, kun juuri se vesipisara suotautui ylhäältä maanpinnasta.

Nyt on kesä. Hiekkakangas on kuivaa ja mustikat kypsyvät.

yrtit2-2

Tulen perheen kanssa tutustumaan Dagmarin lähteeseen, joka on yksi tämän pohjavesivaraston veden ulostulopaikoista. Otan vesinäytteet lähteen ylimmästä purkautumiskohdasta, johon on kivestä rakennettu pieni uoma ja putous. Maistan vettä kuten lapsiperhekin samaan aikaan. Pienet pojat kehuvat, kuinka hyvältä vesi maistuukaan ja kuinka raikkaan kylmää se on näin kesähelteellä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mittaan myös lähteen antoisuuden ylimmästä purkautumiskohdasta ja aivan meren pinnan tason läheisyydestä kymmenkunta metriä alempaa, jossa noron vedet on johdettu laiturin etupuolella sijaitsevaan kivialtaaseen.

Vesimäärä kolminkertaistuu tuolla matkalla. Lähdepuron reunoilta purkautuu siis pohjavettä myös koko matkalta uomaan, mitä ei aina huomata. Purkautuva pohjavesi ylläpitää lähde-ekosysteemiä pohjavedestä riippuvaisine sammalineen ja kasveineen lähdenoron kanjonissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähteen antoisuus yläosassa on 10,8 litraa minuutissa, mikä vastaa noin 15,5 kuutiometriä vuorokaudessa. Tämä voi näyttää ja tuntua pieneltä vesimäärältä, mutta se riittäisi jatkuvassa käytössä noin 120 henkilölle vedenkulutuksen ollessa kotitalouksien keskimäärin käyttämä 129 litraa vuorokaudessa. Maaperä valmistaa meille juomakelpoista vettä lisäksi ilmaiseksi! Lähteen alaosassa noron virtaama on kolminkertaistunut, noin 36 litraan minuutissa.

Vesinäytetulokset saapuvat Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n laboratoriosta. Lähdevesi on mikrobiologisilta ominaisuuksiltaan moitteetonta. Ammennettaessa vettä mistä tahansa lähteestä juotavaksi, vesi kannattaa aina kuitenkin ottaa mahdollisimman läheltä purkautumiskohtaa.

Dagmarin lähteen vedestä on tehty aiemmin valtakunnallisessa pohjavesiseurannassa laajemmat analyysit (analyysitulokset) Vesi on hapekasta, siinä ei ole liiallista määriä rautaa, mangaania eikä muitakaan haitallisia metalleja. Vesi sisältää sen sijaan ihmiselle välttämättömiä aineita kuten kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia, joita liukenee maarakeista veteen sen pitkällä matkalla maanpinnalta pohjavesivaraston läpi purkautumiskohtaansa.

Teksti ja kuvat Anne Petäjä-Ronkainen