Villejä yrttejä Dagmarin puistossa

Raaseporissa sijaitseva Dagmarin puisto pitää sisällään upeita luonnon villejä herkkuja. Muista, että puista ei jokamiehenoikeuksilla, vaikka tässä vähän käymme niitäkin läpi. Tarkoitus on nimenomaan avata silmät näkemään luonnon monipuolisuus myös syötävän herkullisesta näkökulmasta.

Vallitsevin kasvi alueella on mustikka. Mustikan kukkia kannattaa maistaa, jos niitä ei ole aiemmin suuhunsa laittanut. Ne ovat todella makeita, täynnä mettä! Alkukesällä sateen jälkeen mustikan lehdet hohtavat suorastaan häikäisevän vihreinä! Nuo vaaleat lehdet maistuvat hyville sellaisenaan ja niistä voi tehdä maukasta teetä. Kun lehtiä kerää kämmenellisen, pyörittelee vähän kämmenten välissä, että rakenne menee hieman rikki, ei muuta tarvita kuin kuumaa vettä.

yrtit2-2

Lehtiä voi myös kuivata teeaineksiksi talven varalle. Siinä tapauksessa kannattaa laittaa kämmenten välissä pehmennetyt lehtimytyt puhtaaseen lasipurkkiin ja kansi kiinni. Purkin lisäksi tarvitset kylmälaukun, johon lisäät lehtipurkin lisäksi purkillisen kuumaa vettä. Vuorokauden tai parin aikana vesi vaihdetaan pari kertaa päivässä uuteen kuumaan veteen. Lehdet tummenevat eli fermentoituvat ja maut terästyvät. Tummentuneet lehdet lehdet nostetaan tämän jälkeen kuivumaan. Näin syntyy mustaa teetä.

Samalla tavalla voi teetä voi valmistaa alueen laitamilla kasvavista maitohorsmista valmistaa. Venäjällä on käytetty aidon kiinalaisen teen väärennöksenä, koporjeteenä. Suomi on aikoinaan vienyt horsmaa Venäjälle valtavia määriä juurikin teeaineiksi.

Maitohorsma on mahtava kasvi. Sitä voi käyttää koko kasvukauden ajan. Nuoret juuriversot ovat kuin parsoja, maistuvat sellaisenaan, höyrytettynä tai voissa paistettuna.

yrtit-5

Kun horsmat vähän tuosta kasvavat, on niiden nuoret lehdet ja latvukset maukkaita salaatissa, evässämpylän välissä tai missä tahansa ruuassa. On mahtavaa ottaa retkelle mukaan pitkulainen sämpylä muine täytteineen ja kerätä sinne retken aikana horsman latvuksia. Villiyrttihodari maistuu varmasti kaikille!

Horsmien kasvettua täyteen kukoistukseensa voi vähän pippurisia lehtiä käyttää kuin mitä tahansa lehtivihannesta. Pinkkinä loistavat kukat sopivat kuivattaviksi herkkuteen aineksiksi. Kukista voi myös valmistaa uskomattoman väristä raikasta kesäjuomaa Louhisaaren juoman ohjeella. Juoma on niin pinkkiä, ettei sitä helposti uskoisi pelkistä luonnon materiaaleista valmistetuksi.

Dagmarin puistossa esiintyy myös kanervaa, jonka kukista voi hauduttaa rauhoittavaa iltateetä. Maku on mieto,
mutta hienostunut. Kanervateetä juodessaan voi melkein tuntea siirtyvänsä mäntykankaalle puun juurelle istumaan.

dagmarin-helmikuu-23

Kuusenkerkät loistavat alkukesällä vaaleanvihreinä pilkkuina kuusikoissa. Kerkistä voi valmistaa siirapin lisäksi raikkaita juomia. Kerkät säilyvät parhaiten tuoreena pakastettuna ja ne antavat c-vitamiinin ja antioksidanttien lisäksi raikkaan maun vaikka aamupalajugurttiin. Pari kerkkää on riittävä päiväannos.

yrtit2-4

Kevään ja alkukesän toinen puissa kasvava herkku on koivunlehti. Se sisältää hurjat määrät c-vitamiinia ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Maukkaita lehtiä voi lisätä sellaisenaan salaatteihin ja ruokiin, mutta niistäkin voi hauduttaa teetä. Kokeile myös joskus grillata makkarat lehtineen olevista koivunvitsaksista taitellun nipun päällä. Mutta muista kysyä ensin lupa!

Villiyrttejä kannattaa nauttia koko sesongin ajan. Sen puhtaampaa ja ekologisempaa ruokaa ei löydy!

Keisarinnan mustikkakanervatee

Kämmenenpohjallinen mustikanlehtiä
Kämmenenpohjallinen kanervankukkia

Myttää lehdet kämmenten väliin, rullaa hetki käsien välissä. Lehdet muuttuvat kosteiksi ja rakenne antaa tällöin paremmin makuja. Laita lehdet ja kukat vaikka yhden kupin haudutuspussiin kuksan pohjalle. Kaada päälle kuuma Dagmarin lähteen vesi. Anna hautua muutama minuutti ja nauti!

Tee hautuu maukkaimmaksi termarissa, kun annat ainesten olla siellä kuuman veden kanssa vaikka puoli tuntia. Ota tällöin mukaan siivilä, kanervankukat tahtovat kellua teen pinnalla.